Lupa Liikkua -tunnit

Lukuvuonna 20-21 Lupa Liikkua -tunnit (entiset Liikkuva koulu -taitotunnit) jaetaan koulupoluittain. Jokainen koulupolku on saanut oppilasmäärään suhteutetun tuntipotin,  joka jaetaan koulupolun kehitäjäopettajan johdolla kouluille. Jokainen koulu saa siis oman potin, jonka se jakaa opetusryhmille haluamallaan tavalla. Aiemmilta vuosilta tuttua ilmoittautumista tuntiarvontaan ei siis ole.  Jokaiselle tunnille varataan vuoro erillisen linkin avulla. Linkit ja yhteystiedot tuntien vetäjistä tulevat kouluille kehittäjäopettajilta. Tutustu opettajan ohjeeseen aina ennen tunnin varaamista.

Lupa Liikkua -tuntien tavoitteena on kehittää monipuolisesti motorisia perustaitoja ja välineenkäsittelytaitoja, tutustua erilaisiin liikuntamuotoihin ja -lajeihin sekä Tampereen liikuntaharrastusvalikoimaan. Opettaja saa tunneille osallistuessaan / ohjausta seuratessaan vinkkejä ja käytännön toimintamalleja omaan työhönsä. Kaikilla tunneilla oletetaan opettajan osallistuvan toimintaan tunnin ohjaajan osoittamalla tavalla. Osa tunneista on sidottu tiettyyn aikaan ja osan ajankohdan voi valita vapaasti.

Lupa liikkuja -tunteja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa on yhteensä 1800. Tunnit toteutetaan yhdessä tamperelaisten urheiluseurojen ja yritysten kanssa. Kaikki Lupa Liikkua tunnit on jaettu koulupoluittain. Tunnit jaetaan koulupolulla kouluille ja luokille kehittäjäopettajan johdolla.

Lupa liikkua-tuntikuvaukset:

Cheerleading, DTC, Tampere Areena ( 1h)
Cheerleading on vauhdikas ja monipuolinen urheilulaji, joka koostuu maa- ja ilma-akrobatiasta, stunteista, pyramideistä, heitoista ja hypyistä. Tunnilla tutustutaan cheerleadingin eri osa-alueisiin ja edetään ryhmän tason mukaan turvallisuutta unohtamatta. Tunti sopii jokaiselle liikuntataustaan tai sukupuoleen katsomatta! Tunnit ti-to klo 11-16

Golf, Tammer Golf, Ruotula  (75 min) sekä kouluilla (1 h)
Golftunneilla harjoitetaan koko kehon liikkuvuutta ja voimaa sekä vahvistetaan välineenkäsittelytaitoja. Oppilaat pääsevät kokeilemaan erilaisia golflyöntejä ja tekemään yksinkertaisia tehtäviä tehtävärasteilla. Tehtävät sopivat kaikenikäisille koululaisille eikä osallistuminen edellytä minkäänlaista kokemusta golfista. Ohjaajana toimii Tammer Golfin ohjaaja.

Judo, Nääshalli ja Hervannan vapaa-aikakeskus (2 X n. 1h)
Judotunnilla harjoitellaan kokonaisvaltaisesti kehonhallintaa sekä liikkumistaitoja. Harjoittelu tapahtuu yhteistoiminnallisesti ryhmissä ja useimmiten parin kanssa, joten tärkeässä osassa on myös toisen huomioonottaminen ja hyvät käytöstavat. Pakettiin kuuluu kaksi erillistä tuntia. Ohjaajina toimivat Tampereen judoseuran valmentajat. Hervannassa tunnit tiistaisin 9-11 ja Nääshallissa keskiviikkoisin 9.30-11 välillä. Nääshallissa judotunnin pituus on 45 min.

Kiipeily, Tampereen kiipeilykeskus Nekala ja Lielahti (1 h)
Nekalassa seinäkiipeilyä. Lielahdessa boulderointi. Vain yläkoulu. Tuntien ohjaajana toimivat liikuntakeskusten ohjaajat Maksimiryhmäkoko 25.

Kuntosali ABC, KSC, Kuntokatu 17, (1 h)
Tunnilla tutustutaan ohjaajan kanssa Well Gym kuntosalin laitteisiin ja välineisiin sekä tehdään yhteinen kuntosaliharjoitus kuntosalilla. Tunti vain yläkouluille. 

Mailapelikokonaisuus, Tenniskeskus, Toimelankatu 8 ( 2 h)
Tampereen Tennisseura, Mansen Sulka ja Salibandy Club Classic järjestävät kahden tunnin mittaisia kolmen mailapelin tutustumiskertoja. Kaikkia kolmea eri pallopeliä: tennistä, sulkapalloa sekä salibandyä, kokeillaan ohjatusti kutakin n. 40 minuuttia kerrallaan.Tunnille menee aina kaksi luokkaa kerrallaan. Oppilaat jaetaan tenniskeskuksella kolmeen ryhmään, joten järkevintä on mennä suurin piirtein saman ikäisten ja entisestään toisensa tuntevien oppilaiden kanssa. Tunnit suunnattu alakoululaisille ja tunnin ajankohta on sovittavissa.

Paini, Hervanta ja Nääshalli, (1h)
Tunneilla tehdään erilaisia ketteryyttä, akrobatiaa ja nopeutta vaativia harjoitteita sekä opetellaan Kreikkalais-roomalaisen ja vapaapainin perusteita. Tunnin sisältö ja taso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Ohjauksesta vastaa Koovee. Hervannassa tunnit keskiviikkoisin 9-11 välillä ja Nääshallissa torstaisin 9-11 välillä.

Palloilu, omalla koululla tai sen lähellä (2 X 1h)
Palloilutunnit tarjoavat osallistujille monipuolisesti erilaisia pallonkäsittelytaitoharjoitteita pelien ja leikkien avulla. Lisäksi keskitytään motoristen perustaitojen kehittämiseen liikunnallisessa toimintaympäristössä. Pakettiin kuuluu kaksi erillistä tuntia. Ohjauksesta vastaa Ilves. Tunnit ke, to ja pe aamuina klo 8.15-12 välillä.

Parkour, perheliikuntakeskus Hippa Linnainmaalla ja KuplaParkour-keskus Koivistonkylässä (1h)
Tunneilla haastetaan oppilaan erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja. Parkourissa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti paikasta toiseen hyödyntäen ympäristön rakenteita. Tunnin vaikeustaso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Tuntien ohjaajana toimivat liikuntakeskusten ohjaajat.

Pyöräily, Kauppi (n. 1-1,5h)
Mahdollisuus kokeilla Fatbike -pyöriä. Kauppi Sport Centeriltä saa 24 kpl pyöriä luokan /opetusryhmän käyttöön. Pyöräilijän minimipituus 150 cm. Opettaja ohjaa tunnin itse!

Pyrinnön tunnit, YU, koripallo, hiihto ja suunnistus, kouluilla, (1h)
Yleisurheilutunnilla tutustutaan leikkimielisen monipuolisesti yleisurheilun eri lajeihin. Opettajan kanssa voidaan sopia tarkat lajit etukäteen.
Hiihtotunneilla otetaan hiihdon perusteet leikkimielisesti haltuun.
Suunnistuksessa Tamperelainen luonto luontevaksi liikuntapaikaksi lapsille ja nuorille.
Koripallotunnilla pompotellaan pallopelien maailmaan – yhdessä tekemisen iloa! Koripallo 1-9 lk, muut 1-6 lk

Skeittaus, Manse PP (1h)
Skeittaustunneilla harjoitellaan lajin alkeita ja syvennetään jo opittuja taitoja. Ohjelma toteutetaan oppilaiden taitotason mukaan ja se sopii kaikille eskareista ysiluokkalaisiin asti.Tunnilla käytössä laudat Manse PP:n kautta.

Tanssi; House of Dance ja  Studio Move keskustassa sekä Razzmatazz ja Dance Daily kouluilla.
Valittavana monipuolisesti tanssillisia tunteja bollywoodista streettanssiin, luovasta tanssista tanssiakrobatiaan ja showtanssista rytmipajaan. Tunnit ovat liikuntakeskusten ohjaajien vetämiä.

Trampolin Park Wild, Kauppi Sports Center (1h)
Valittavana joko hyppyvuoro sisätrampoliinipuistoon tai tunti kiipeilyseinällä. Kiipeily sisältää alkuopastuksen. Trampolinpark ja kiipeily opettajan valvonnassa.

Trikkaus, LegendTrick Gym-sali, Peltokatu 8C (1 h)
Trikkaus on näyttävä liikunnallinen laji, joka koostuu erilaisten taistelulajien, akrobaattisen voimistelun ja muiden vastaavien lajien näyttävimmistä tempuista, joista trikkaaja pyrkii tekemään mahdollisimman sulavan ja näyttävän kokonaisuuden käyttämällä erilaisia potkuja, voltteja ja kierteitä. Oikeaoppisen lämmittelyn, venyttelyn ja lihaskuntotreenin lisäksi tunnilla opetellaan tekemään trikkauksen perustemppuja ja kaatumaan hallitusti. Tunti sopii eskareista ysiluokkalaisille aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta. Opetuksessa korostetaan turvallisuutta, innostusta liikuntaa kohtaan sekä kehon hyvinvointia.

Varalan opiskelijoiden vetämät tunnit, Varala ja Ratina (75 min)
Monipuolinen motorisia perustaitoja kehittävä tunti. Tunnilla harjoitellaan mm. erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja. Ohjaajina toimivat Varalan liikuntaneuvojaopiskelijat. Tunnit tiistaisin klo 9-11.30 välillä.

Voimistelu, Ikurin liikuntahalli ja Vestonkulman Sisu-halli (1h)
Voimistelutunti mahtavassa paikassa! Monipuolisen alkulämmittelyn jälkeen päästään temppuilemaan telinevoimistelusalin telineillä. Tunnin vaikeustaso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Ohjaajina Ikurissa toimivat Tampereen Voimistelijoiden valmentajat ja Sisu-hallilla Tampereen Sisun valmentajat. Ikurissa tunnit tiistaisin ja torstaisin 9-10 ja 13-14  ja Sisuhallilla tiistaisin klo 10-13 ja torstaisin 9.30-14 välillä.

105 Koppia, omalla koululla (1h)
105 Koppia kehittää monipuolisesti erilaisia perusliikuntataitoja. Toiminnassa painottuvat välineenkäsittelytaidot – heittäminen ja kiinniottaminen – sekä erilaiset liikkumistaidot. Myös ryhmässä toimimisen taidot ovat yksi tärkeä toiminnan osa-alue. Ohjauksesta vastaavat Manse PP:n ohjaajat.