Lupa Liikkua -tunnit

Lukuvuonna 21-22 Lupa Liikkua -tunnit jaetaan koulupoluittain. Jokainen koulupolku on saanut oppilasmäärään suhteutetun tuntipotin,  joka jaetaan koulupolun kehittäjäopettajan johdolla kouluille. Jokainen koulu saa siis oman potin, jonka se jakaa opetusryhmille haluamallaan tavalla. Lupa liikkua tunnit tulevat varattavaksi Harrastuslukujärjestyksen kautta. Varaamiseen tarvitsen koodin, jonka saat silloin, kun saat luokallesi jonkun tunnin. Varaathan vain sen tunnin, johon saat oikeuden! Jos saamansa tuntia ei varaa tammikuun loppuun mennessä, vapautuu se muiden varattavaksi.

Lupa Liikkua -tuntien tavoitteena on kehittää monipuolisesti motorisia perustaitoja ja välineenkäsittelytaitoja, tutustua erilaisiin liikuntamuotoihin ja -lajeihin sekä Tampereen liikuntaharrastusvalikoimaan. Opettaja saa tunneille osallistuessaan / ohjausta seuratessaan vinkkejä ja käytännön toimintamalleja omaan työhönsä. Kaikilla tunneilla oletetaan opettajan osallistuvan toimintaan tunnin ohjaajan osoittamalla tavalla. Osa tunneista on sidottu tiettyyn aikaan ja osan ajankohdan voi valita vapaasti.

Lupa liikkuja -tunteja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa on yhteensä 1800. Tunnit toteutetaan yhdessä tamperelaisten urheiluseurojen ja yritysten kanssa. Kaikki Lupa Liikkua tunnit on jaettu koulupoluittain. Tunnit jaetaan koulupolulla kouluille ja luokille kehittäjäopettajan johdolla.

Varaa Lupa liikkua-tunnit harrastuskalenterista

Lupa liikkua-tuntikuvaukset:

Cheerleading, DTC, 0-9lk ( 1h), Dream Center, Kauppi Sports Center 2.krs
Cheerleading on vauhdikas ja monipuolinen urheilulaji, joka koostuu maa- ja ilma-akrobatiasta, stunteista, pyramideista, heitoista ja hypyistä. Tunnilla tutustutaan cheerleadingin eri osa-alueisiin ja edetään ryhmän tason mukaan turvallisuutta unohtamatta. Tunti sopii jokaiselle liikuntataustaan tai sukupuoleen katsomatta! Tunnit ti-to klo 11-16.

Crosstraining mix, 7-9lk, Polte Nekala tai Hippa Lielahti
Tällä tunnilla yhdistetään lyhyt voima- ja kestävyysosio. Voimaosio sisältää voimailun perusliikkeen tekniikkaa ja tekemistä. Heti voimaosion perään tehdään kestävyysosio.Tämä tunti on yhdistelmäharjoittelua parhaimmillaan. Jokainen treeni on erilainen ja kohdistettu hieman eri liikesuuntiin ja vartalon lihaksistoon. Tunnin suunnittelussa ja sisällössä huomioidaan osallistujien ikä sekä liikuntatausta. Tunnille hyvä ottaa mukaan juomapullo sekä sisäliikuntavarusteet.

Fatbike, KSC, Kuntokatu 17, 7-9 lk, 1,5h, opettajan ohjaama
Tunnin ajankohdan voi valita vapaasti alkavaksi klo 8-15 välillä. 
Tämä tunti sisältää käyttöoikeuden 1,5 h ajaksi. Fatbike omaa järeän ulkomuodon, mutta on uskomattoman kevyt polkea niin maastossa kuin asfaltilla. Kaupin upeat ulkoilumaastot alkavat Kauppi Sports Centerin nurkalta. Vuokraus sisältää pyöräilykypärän. Kouluryhmille suositellaan myös omia kypäriä käytettäväksi.  Pyörissä on juomapullotelineet.

Fatbike koot :
24 kpl pyöriä M- ja L -koossa.
Pyörät soveltuvat +150cm kokoisille.
Varaa tunti vähintään kahta viikkoa ennen

Golf, Tammer Golf, Ruotula 5-9lk (55 min) sekä kouluilla (1 h)
Golftunneilla harjoitetaan koko kehon liikkuvuutta ja voimaa sekä vahvistetaan välineenkäsittelytaitoja. Oppilaat pääsevät kokeilemaan erilaisia golflyöntejä. Tunneilla säävaraus. Pieni sade ei haittaa, mutta ukonilmalla ei voi ulkona harrastaa golfia. Tunnille osallistuminen ei edellytä minkäänlaista kokemusta golfista. Ohjaajana toimii Tammer Golfin ohjaaja.

Golf -päivä koululla , 0-6lk (60 min)
Golf-päivään osallistuu minimissään kolme luokkaa peräkkäin. Yksi opettaja hoitaa kaikkien ryhmien varauksen. Oppitunti on koulun liikuntasalissa. Tunti on 0-6. -luokkalaisille koululaisille eikä osallistuminen edellytä minkäänlaista kokemusta golfista. Ohjaajana toimii Tammer Golfin ohjaaja.

Judo, Nääshalli ja Hervannan vapaa-aikakeskus, 0-9lk (50 min)
Judotunnilla harjoitellaan kokonaisvaltaisesti kehonhallintaa sekä liikkumistaitoja. Harjoittelu tapahtuu yhteistoiminnallisesti ryhmissä ja useimmiten parin kanssa, joten tärkeässä osassa on myös toisen huomioonottaminen ja hyvät käytöstavat. Judotunnille tarvitaan mukaan sisäliikuntavarusteet. Tatamilla ollaan paljain jaloin – sukat, sisäkengät ja tossut jäävät tatamin laidalle. Jalat tulee pestä ennen tatamille tuloa. Ohjaajina toimivat Tampereen judoseuran valmentajat. Nääshallissa judotunnin pituus on 45 min.

Jousiammunta, Osmonpuisto, Ainonkatu 1, 7-9lk (1h)
Tunnilla käydään läpi jousiammunnan alkeet ja ammutaan kevyillä harjoitusjousilla. Tunnit pidetään Osmonpuiston väestönsuojassa osoitteessa Ainonkatu 1. Sisäänkäynti on Osmonpuiston ”kyljessä” Ainonkadun varrella olevia kerrostaloja vastapäätä. Vaatetuksesta: normaalit sisätiloissa olemiseen tarkoitetut vaatteet, mutta olisi hyvä, jos paita olisi joko T-paita tai ihonmyötäinen pitkähihainen paita.

Keilaus, Tampereen Keilahalli, 5-9 lk. (1h) Keilakuja 1, 33520 Tampere
Keilauksessa luokan oma opettaja vastaa ohjauksesta. Jokaiselle luokalle on yksi tunti varattavissa ja tunti varataan harrastuskalenterista. Tarkemmat ajat ja ratojen määrät sovitaan soittamalla Kaupin keilahallin asiakaspalvelunumeroon. Mukaan mukavat keilausvaatteet. Kengät lainataan Kaupin keilahallilta.

Kiipeily, 7-9  lk. Tampereen kiipeilykeskus Nekala ja Lielahti (1 h)
Nekalassa seinäkiipeilyä. Lielahdessa boulderointi.
Varustus: Mukaan tarvitset mukavat sisävaatteet liikkumiseen. Kiipeilyyn tarvittavat erityisvarusteet saatte kiipeilykeskuksesta. Ryhmän aikuisten osallistuminen toimintaan välttämätöntä. Boulderointi on kiipeilyä ilman köysivarmistusta, matalilla seinillä. Tippumista turvaa pehmeä patja. Tuntien ohjaajana toimivat liikuntakeskusten ohjaajat Maksimiryhmäkoko 25. Kiipeily mahdollista myös Kauppi Sports Centerissä. Kauppi Sports Centerin kuvaukset alempana nettisivua. 

Kuntosali Well Gym, 7-9 lk. KSC, Kuntokatu 17, (1 h)
Tunnilla tutustutaan ohjaajan kanssa Well Gym kuntosalin laitteisiin ja välineisiin sekä tehdään yhteinen kuntosaliharjoitus kuntosalilla. Tunti vain yläkouluille. 

Mailapelikokonaisuus, Tenniskeskus, Toimelankatu 8 ( 2 h)
Tampereen Tennisseura, Mansen Sulka ja Salibandy Club Classic järjestävät kahden tunnin mittaisia kolmen mailapelin tutustumiskertoja. Kaikkia kolmea eri pallopeliä: tennistä, sulkapalloa sekä salibandyä, kokeillaan ohjatusti kutakin n. 40 minuuttia kerrallaan. Mukaan tarvitset sisäpelikengät. Mailat ja pallokaikkiin lajeihisaTenniskeskukselta. Salibandymailoja mukaan ottamalla varmistatte kuitenkin oikean kokoiset mailat kaikille. Suojalaseja ei tenniskeskuksella myöskään ole välttämättä riittävästi. Tunnille menee aina kaksi luokkaa kerrallaan. Oppilaat jaetaan tenniskeskuksella kolmeen ryhmään, joten järkevintä on mennä suurin piirtein saman ikäisten ja entisestään toisensa tuntevien oppilaiden kanssa. Tunnit suunnattu alakoululaisille ja tunnin ajankohta on sovittavissa.

Padel, 7-9 lk. Lielahti, Messukylä & Linnainmaa (1h)
Opettaja voi valita ottaako ohjauksen vai ohjaako opettaja itse tunnin. Padel on rentoa ja hauskaa yhdessä pelailua. Padel on sekoitus tennistä ja squashia. Padel on hyvä mailapeli aloittelijoille, sillä pallottelu onnistuu helposti läpinäkyvien seinien avulla.

Paini, 0-9 lk. Hervanta ja Nääshalli, (1h)
Tunneilla tehdään erilaisia ketteryyttä, akrobatiaa ja nopeutta vaativia harjoitteita sekä opetellaan Kreikkalais-roomalaisen ja vapaapainin perusteita. Tunnin sisältö ja taso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Lopuksi aina hieman nahistellaan & kamppaillaan. Ohjauksesta vastaa Koovee.

Ilves jalkapallo-taitotunnit, 0-6 lk. omalla koululla tai sen lähellä
HUOM! Ilves haluaa koululta aina 2-3 ryhmää peräkkäin samana päivänä. Tehkää varaus siis yhteistyössä koulussa muiden saman tunnin saaneiden kanssa.  Yksi opettaja tekee kaikki päivän varaukset. 

Palloilutunnit tarjoavat osallistujille monipuolisesti erilaisia pallonkäsittelytaitoharjoitteita pelien ja leikkien avulla. Lisäksi keskitytään motoristen perustaitojen kehittämiseen liikunnallisessa toimintaympäristössä. Ohjauksesta vastaa Ilves. Tunnit ovat tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 8.00-12 välillä.

Parkour, 0-9 lk. perheliikuntakeskus Hippa Lielahdessa sekä Leinolassa ja LastenKupla Koivistonkylässä (1h)
Tunnilla tutustutaan ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella parkourin perustekniikoihin (hypyt, kuperkeikat, esteiden ylitykset) ja kokeillaan opittuja taitoja parkour-radalla. Tunneilla haastetaan oppilaan erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja. Parkourissa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti paikasta toiseen hyödyntäen ympäristön rakenteita. Tunnin vaikeustaso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Tunneille mukaan: sisäliikuntavaatteet ja juomapullo. Tossuja ei tarvita, sillä lapset liikkuvat turvallisimmin paljain jaloin.  Parkour-tunnille voi ottaa mukaan sisäliikuntakengät, jos sellaiset löytyy. Huomioitavaa: Ryhmän aikuiset osallistuvat toimintaan ja auttavat lapsia tarvittaessa temppu-/parkour-radalla. Tuntien ohjaajana toimivat liikuntakeskusten ohjaajat.

Parkour-päivä 0-9 lk. Kohdennettu tietyille koulupoluille. 
Päivä sisältää oppitunnin neljälle eri ryhmälle. Ryhmät tulee varata samalle päivälle ja tunnit ovat peräkkäin päivän aikana. Yksi opettaja varaa kaikki päivän tunnin.

Pesäpallo-onnistumisia 0-6 lk, omalla koululla (1h)
Pesäpallo-onnistumisia kehittää monipuolisesti erilaisia perusliikuntataitoja. Toiminnassa painottuvat välineenkäsittelytaidot – heittäminen ja kiinniottaminen – sekä erilaiset liikkumistaidot. Myös ryhmässä toimimisen taidot ovat yksi tärkeä toiminnan osa-alue. Ohjauksesta vastaavat Manse PP:n ohjaajat.

Pyrinnön tunnit (1h)
Yl
eisurheilutunnilla 0-6 lk. tutustutaan leikkimielisen monipuolisesti yleisurheilun eri lajeihin. Yleisurheilutunnit ohjataan koululla.
Hiihtotunneilla 0-6 lk. otetaan hiihdon perusteet leikkimielisesti haltuun. Hiihtotunnit ohjataan koululla tai lähiympäristössä.
Suunnistuksessa 0-9 lk. Tamperelainen luonto luontevaksi liikuntapaikaksi lapsille ja nuorille. Suunnistustunnit ohjataan koululla tai lähiympäristössä.
Koripallotunnilla 0-6 lk. pompotellaan pallopelien maailmaan – yhdessä tekemisen iloa! Koripallotunnit ohjataan koululla.

Skeittaus, Manse PP, 1-9lk, (1h) elo-syyskuun aikana  
Tunnit pidetään Iso-Vilusen skeittipuistossa Kaukajärvellä.
Skeittaustunneilla harjoitellaan lajin alkeita ja syvennetään jo opittuja taitoja. Ohjelma toteutetaan lasten taitotason mukaan. Tunnilla käytössä lautoja Manse PP:n kautta. Oman laudan voi toki ottaa mukaan. HUOM! Oppilailla oma pyöräily-, skeittikypärä tai vastaava mukana!

Sulkapallo 3-9 lk. koululla. Kohdennettu tietylle koulupolulle
Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli). 

Tanssi 0-9 lk. Razzmatazz  ja Dance Daily kouluilla. (45 min-1h)
Valittavana monipuolisesti tanssillisia tunteja bollywoodista street tanssiin, luovasta tanssista tanssiakrobatiaan ja showtanssista rytmipajaan. Tunnit ovat liikuntakeskusten ohjaajien vetämiä.

Tanssi, House of Dance 0-9 lk. ohjaa tanssitunteja PMK-talolla. (1h)
Tanssin lajeina Bollywood tanssi ja Just Dance.

Trampolin Park Wild, Kauppi Sports Center (1h)
Tämän tunnin saaneet voivat valita 60 min joko trampolinparkissa tai kiipeilyseinällä. Tunnin ajankohdan voi valita vapaasti alkavaksi klo 8-15 välille. Hyppy- ja kiipeilytunti on omatoiminen ja luokan oma opettaja ohjaa tunnin.
Hyppiminen on hurjan hauskaa ja tehokasta liikuntaa! Parasta on, että se sopii lähes kaikille. Trampolin Park Wild -trampoliinipuistossa on useita erilaisia trampoliineja hyppimiseen, temppuiluun ja peleihin. Hyppiminen sukat jalassa.
Kiipeily – Monipuoliset kiipeilyseinät sekä aloittelijoille että kokeneille harrastajille. Reitit ovat suunniteltu kehittyvän kiipeilijän taitoja ajatellen. Kiipeilytaitojen kehittyessä siirtyminen haastavammille reiteille motivoi lajin harrastamiseen. Laji sopii kaikille! Tarvittavat varusteet saa paikan päällä. (Kiipeilyyn on alkuohjaus, mutta valvonta opettajan vastuulla)

Trikkaus, 0-9 lk. LegendTrick Gym-sali, Peltokatu 8C (1 h)
Trikkaus on näyttävä liikunnallinen laji, joka koostuu erilaisten taistelulajien, akrobaattisen voimistelun ja muiden vastaavien lajien näyttävimmistä tempuista, joista trikkaaja pyrkii tekemään mahdollisimman sulavan ja näyttävän kokonaisuuden käyttämällä erilaisia potkuja, voltteja ja kierteitä. Oikeaoppisen lämmittelyn, venyttelyn ja lihaskuntotreenin lisäksi tunnilla opetellaan tekemään trikkauksen perustemppuja ja kaatumaan hallitusti. Tunti sopii eskareista ysiluokkalaisille aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta. Opetuksessa korostetaan turvallisuutta, innostusta liikuntaa kohtaan sekä kehon hyvinvointia.

Varalan opiskelijoiden vetämät taitotunnit, 0-6 lk. Varala ja Ratina (75 min)
Monipuolinen motorisia perustaitoja kehittävä tunti. Tunnilla harjoitellaan mm. erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja sekä kehonhallintaa esimerkiksi leikkien, telinevoimistelun, parkourin ja akrobatian avulla.  Ohjaajina toimivat Varalan liikuntaneuvojaopiskelijat.

Varalan liikuntamaistiaiset, 0-9lk. Varala (2h)
Liikuntamaistiaiset sisältävät yhden tai kaksi aktiviteettia ryhmän koosta riippuen. Lajeina esim. melonta, jousiammunta, sulkapallo, Flow Park, temppurata ja Pickleball. Tapaaminen päärakennuksen aulassa, ohjaaja tulee hakemaan ryhmän siitä. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä luokallesi sopiva ajankohta ja sisältö. Aamupäivä klo 9–11 TAI iltapäivä klo 12–14. Tapaaminen aamulla klo 8.45 ja iltapäivällä klo 11.45. Mukaan ulko- tai sisäliikuntaan sopivat varusteet aktiviteetistä riippuen. Myös juomapullo mukaan!

Voimistelu 0-6 lk. Ikurin liikuntahalli ja Vestonkulman Sisu-halli & Akrobatia 0-6 lk. Lielahden Akrokeskus (1h) Sisun ohjaamat tunnit 0-9 lk. 
Voimistelutunti mahtavassa paikassa! Monipuolisen alkulämmittelyn jälkeen päästään temppuilemaan telinevoimistelusalin telineillä. Tunnin vaikeustaso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Oppilaat tarvitsevat mukaan joustavat sisäliikuntavarusteet ja sukat.  Salissa liikutaan ilman kenkiä, sukilla tai jumppatossuin. Pitkät hiukset tulee olla kiinni. Ohjaajina Ikurissa toimivat Tampereen Voimistelijoiden valmentajat ja Sisu-hallilla Tampereen Sisun valmentajat.
Ikurin liikuntahallissa Tampereen Sisun ohjaamat tunnit ovat kohdennettu erityisryhmille.